Veel gestelde vragen

1.      Kun je met de Digital Pollution Painter nu echt zichtbaar maken hoeveel fijnstof er precies in de lucht zit op een locatie?

Nee, dat is niet de opzet van de Digital Pollution Painter. Het doel van de Digital Pollution Painter is om de hoeveelheid fijnstof in een ruimte of op een locatie te visualiseren. Daarmee kun je een indicatie geven over de mate van vervuiling en daarmee aandacht vragen voor het belang van schone lucht. De Digital Pollution Painter is een tool, een middel, dat je kunt inzetten om het onderwerp luchtkwaliteit op de agenda te krijgen bij bestuurders of om mensen bewust te maken van het feit dat er fijnstof is. Immers: fijnstof is met het blote oog niet zichtbaar. De Digital Pollution Painter is dus geen exacte weergave van de hoeveelheid fijnstof, maar een visualisatie en die kan helpen om aandacht te vragen voor het probleem van luchtvervuiling.

2.      Als je een foto maakt met de Digital Pollution Painter dan meet de sensor toch alleen de lucht dicht bij de camera? Kan de fijnstofwaarde bijvoorbeeld een paar meter verderop anders zijn?

Dat kan inderdaad, al zal dat bij kleine afstanden tot het gefotografeerde object meestal niet veel afwijken.  Maar het kan wel. Mede daarom blijft het belangrijk om niet te claimen dat het stippenpatroon precies weergeeft hoeveel fijnstof er op een plek gemeten wordt. Het gaat om een visualisatie van de gemeten fijnstof, met als doel aandacht te vragen voor het bredere probleem van luchtvervuiling door fijnstof.

Er is wel een mogelijkheid om een losse sensor te gebruiken die via een WIFI-verbinding contact maakt met de Digital Pollution Painter. Deze losse sensor kun je op de plek zetten waar je wil meten en dan kun je alsnog vanaf een andere plek verderop de foto maken via de Digital Pollution Painter.

3.      Is ieder stipje een fijnstofdeeltje?

Nee, de hoeveelheid gemeten fijnstof in de lucht wordt gevisualiseerd door de dichtheid van het stippenpatroon. Hoe meer fijnstof er gemeten wordt, hoe ‘drukker’ het patroon wordt. Als er heel veel fijnstof gemeten wordt, dan zal uiteindelijk het patroon zo dichtlopen dat het een wit vlak wordt.

4.      Kun je binnen en buiten werken met de Digital Pollution Painter? En kun je onder alle omstandigheden fotograferen? Dus overdag, ’s avonds, ’s nachts?

Ja dat kan. Je fotocamera doet het belichtingswerk. Je kunt dus onder alle omstandigheden werken waarin je fotocamera ook werkt.

5.      Wat doet de Digital Pollution Painter met je camera?

De Digital Pollution Painter werkt met een programma, gPhoto2, dat de foto ophaalt van je camera. Dit is ‘public domain software’ dat als veilig bekend staat. In de Digital Pollution Painter maken we alleen gebruik van veilige opties van gPhoto2, nl. ‘start maken van een foto’ en ‘stuur foto vanuit camera naar de Digital Pollution Painter. In principe kan gPhoto2 meer, zoals aanpassen van instellingen, maar dat gebruiken we uitdrukkelijk niet.

De Digital Pollution Painter wordt verbonden met de camera via de bij je camera meegeleverde USB-kabel. Die heb je wel nodig om met de Digital Pollution Painter te kunnen werken. Het maken van de foto doe je met je camera, meestal door de sluiterknop in te drukken. Ook kan rechtstreeks van het scherm een foto worden gestart of een reeks timelapse opnamen worden gemaakt. Als de Digital Pollution Painter de foto heeft opgehaald, wordt het stippenpatroon over de foto heen gelegd. Dat gebeurt in de Digital Pollution Painter, niet in je camera. Daar staat nog wel de originele foto die je gemaakt hebt, op je SD-kaartje.

6.      Kan ik de foto die ik gemaakt heb eerst nog bewerken zonder het stippenpatroon? Bijvoorbeeld als de foto te donker of te licht is?

Ja dat kan. De originele foto, het stippenpatroon en een bestandje met de fijnstofwaardes worden ook apart opgeslagen op de Digital Pollution Painter, naast het eindresultaat met de stippen.

Er is een speciaal programma gemaakt, dat zowel op de Digital Pollution Painter als een laptop werkt, dat fotografie-workflow mogelijk maakt. Met een fotobewerkingsprogramma, bijvoorbeeld Photoshop of Luminar,  kan de originele foto worden bewerkt. Daarna kan met het speciale workflow programma de bewerkte foto opnieuw worden gecombineerd met het bijbehorende stippenpatroon.

7.      Kan iedereen met zo’n Digital Pollution Painter foto’s maken? Wat heb je daarvoor nodig?

De Digital Pollution Painter is nog in ontwikkeling. Hij is met een aantal camera’s getest. Het is de bedoeling om het aantal ondersteunde camera’s uit te breiden. Zowel de bouwinstructie als de software van de Digital Pollution Painter zullen openbaar beschikbaar komen, onder andere op GitHub, zodat iedereen hem zelf kan bouwen. Zover zijn we op dit moment nog niet; maar er wordt aan gewerkt.

8.      Wat kost het om zelf een Digital Pollution Painter te bouwen?

De huidige uitvoering bestaat uit een Raspberry Pi 4B, een 7-inch touchscreen, een behuizing en een luchtkwaliteitssensor. In totaal kosten deze ongeveer € 260.  We werken ook aan een eenvoudiger versie, zonder touchscreen die je vanaf je smartphone bedient. Deze zal een kleine € 100 goedkoper zijn.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Timelapse opname met de Digital Pollution Painter